Ekologiska barnkläder – ny trend

Redan nu kan du se de små liven komma gående i full ekologisk mundering. Detta att föräldrar har börjat köpa ekologiska barnkläder, till förmån för miljö och natur, men också för att bekräfta föräldrarnas status som moderna och medvetna, är den senaste trenden hos de latte-drickande innerstadsborna.

Denna trend kan ses som en naturlig efterföljd av en ökad miljömedvetenhet hos den prisstarka medelklassen i storstäderna. Länge har det handlats ekologiska mjölkprodukter, men också kött samt frukt & grönt. Tidningar och media är fulla av artiklar om utarmandet av våra gemensamma resurser och önskan om att kunna bidra till en positiv och mer hållbar utveckling, på alla möjliga sätt, växer ständigt. Flera av fördelarna med ekologiska barnkläder anses vara att de oftare produceras lokalt och till skäliga löner för de som tillverkar dem, men också att gifter och besprutning inte får användas i exempelvis bomullsproduktionen. Den icke-ekologiska odlingen av bomull kräver långtgående bruk av bekämpningsmedel och är att betraktas som en riktig miljöbov.

Efterfrågan på ekologiska kläder har också gjort att nya sorters mer miljövänliga material har börjat användas. Ett sådant är hampa. Det klassas inte som helt ekologiskt förvisso, men det växer fort och kräver inte bekämpningsmedel. Många förknippar kanske främst hampan med cannabis och inte alla vet att det finns en lång rad andra användningsområden för hampan, såsom traditionellt för reptillverkning, på grund av dess starka fibrer, eller för framställning av biobränsle eller matolja. Just de starka fibrerna gör hampan särskilt lämplig för textilindustrin och till skillnad mot bomull kan den odlas i Sverige där 130 hektar används för dess produktion. Ett annat material som förekommer allt mer i ekologiska barnkläder är bambu. Den miljömedvetne bör dock vara lite mer försiktig vid valet av bambu då de flesta kläder tillverkas av bambuviskos snarare än av mekaniskt odlad bambu. Den mekaniska odlingen, utan behov av bekämpningsmedel, gör dock bambun i sig till ett intressant material för vidare utveckling inom textilindustrin.

Vad ska då den miljömedvetne konsumenten tänka på? Att allt ekologiskt är dyrt känner säkert de flesta till. Men man kan också hitta billigare produkter på nätet. Det man behöver kontrollera är att produkterna är märkta med en av flera olika certifikat, såsom GOTS (Global Organic Textile Standard), vilket innefattar hela kedjan från odling till färdig produkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10 − tio =